Coś idealnego i ZDROWEGO dla Marty

Chleb bez mąki, znany też jako chleb z ziaren, chleb czystoziarnisty albo chleb zmieniający życie;) Bardzo prosty w przygotowaniu, nie potrzebuje zakwasu ani drożdży. Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Możecie dodać nasiona chia, nasiona konopii, babki płesznik, kiełki albo ulubione bakalie.

Składniki:

  • płatki owsiane 1,5 szklanki
  • ziarna słonecznika 1 szklanka
  • pestki dyni 1/3 szklanki
  • siemię lniane 3/4 szklanki
  • migdały lub orzechy laskowe 1/2 szklanki
  • zmielone siemię lniane 10 łyżek
  • sól 1-2 łyżeczki
  • melasa z karobu/syrop klonowy/daktylowy/z agawy 1 łyżka
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • woda 1,5 szklanki
Chleb bez mąki
Wykonanie:
  1. W jednej misce mieszam suche składniki.
  2. W drugiej misce mieszam wodę, roztopiony olej kokosowy i syrop/melasę.
  3. Mokre składniki dodaję do suchych i mieszam.
  4. Odstawiam na min. 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  6. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, ugniatając dokładnie łyżką lub dłońmi (u mnie średnia keksówka ok 20 x 10 cm lub dwie dwa razy mniejsze).
  7. Chleb piekę około 50-60 minut w 180 stopniach.
  8. Delikatnie wyjmuję z formy razem z papierem i zostawiam do wystygnięcia (delikatnie zdejmuję papier).
  9. Kroję ostrym nożem do pieczywa dopiero, gdy całkiem wystygnie.
  10. Wypróbujcie z masłem z kaszy jaglanej

Komentarze

Popularne posty z tego bloga