Kardamonowa bułka z cukinią i czekoladą
Porcja na keksówkę - 25x11x7,5 cm
1/4
szklanki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić aż
"ruszy". Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło. Suche składniki
mieszamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn, mleko i cukinię. Zagniatamy ok. 6-8
minut aż ciasto będzie elastyczne - moje lekko kleiło się do rąk.
Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką
do wyrośnięcia - ok. 1-2 h. Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i
lekko wyrabiamy, żeby czekolada równomiernie się rozłożyła. Wkładamy do
keksówki - ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia i zostawiamy na ok.
30-40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni
piekarnika i pieczemy ok. 40 minut aż ciasto będzie miało złotą skórkę.
Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
- 1/2 łyżeczki drożdży instant (dałam 1 płaską łyżeczkę),
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 1/2 szklanki mąki (dałam ok. 2 szklanek, mamy uzyskać gładkie, elastyczne ciasto, lekko lepiące się do rąk),
- 1 1/2 łyżeczki miękkiego masła,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki cukinii,
- 3 ziarenka kardamonu sproszkowane - dałam szczyptę zmielonego,
- 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady - ok. 1/2 tabliczki
Komentarze
Prześlij komentarz